4 redenen waarom enkel opruimen niet werkt

05-06-2024

Opruimen. Zucht. Je doet het elke dag. En wellicht elke dag ook dezelfde spullen. Hoe komt het toch dat we zo ons best doen om onze thuis netjes te houden, maar we elke keer opnieuw moeten beginnen?

Wel, het antwoord is eigenlijk heel simpel. Alleen maar opruimen werkt niet. Zonder eerst te ontspullen en naar de essentie te gaan is opruimen als dweilen met de kraan open. En om dat te staven, ga ik wat dieper in op een aantal redenen.

1. Tijdelijke oplossing

Opruimen is geen duurzame oplossing, maar enkel een tijdelijke. Zelfs wanneer je je huis he-le-maal geminimaliseerd hebt, ga je nog moeten opruimen. We zijn geen robots. We leven, dus we maken rommel. Zeker als je met meerdere personen in een huis woont, verschijnt de rommel sneller dan je wil.

Het grote verschil zit 'm in de overweldiging die je daarbij voelt. Wanneer je huis teruggebracht is tot de essentie, dan ziet die rommel er helemaal niet zo erg uit. Dan duurt opruimen niet eens zo lang. Dan is een makkelijke opruimroutine zo gecreëerd.

2. Verplaatsen van rommel

Opruimen zonder te minimaliseren leidt meestal tot het verplaatsen van hoopjes. Van hoopjes rommel van de ene naar de andere plek. Wanneer jij minder spullen bezit, dan is het zoveel makkelijker om al je spullen een vaste plek te geven. En dan is opruimen niet meer dan je spullen terug op hun vaste plek leggen.

3. De diepere reden van rommel

Rommel heeft vaak een emotionele lading. Door alleen op te ruimen pakken we deze emotionele last niet aan. Minimaliseren helpt bij het loslaten van de emotionele bagage die aan onze spullen kan kleven. Zo creëer je ook enorm veel mentale ruimte.

4. Je koopgedrag verandert niet

Zonder te minimaliseren en naar de essentie te gaan, blijf je jezelfde koopgedrag behouden. Ga jij met wat overblijft op het einde van de maand standaard shoppen? Denk je niet na wanneer je een leuke outfit online ziet passeren? Of ga je de Action binnen voor een fles wasverzachter, maar kom je weer buiten met 3 kaarsjes, een bijzettafeltje, een pyama voor je dochter en wat knutselmateriaal?

Door naar de essentie te gaan, veranderen automatisch je koopgewoonten. En dat zorgt dan weer voor minder overbodige spullen in huis. Hier doorbreek je de cyclus!

Transformeer je thuis en je mindset

Door te minimaliseren transformeer je niet alleen je thuis. Je gaat ook anders nadenken over je bezittingen. Je kan steeds beter en gaat steeds meer focussen op wat échte waarde toevoegt in je leven. De ballast kan je met een gerust hart loslaten.

Elke transformatie begint met één kleine stap. Jouw eerste kleine stapje kan zijn om mijn WegWijzer te downloaden. Deze kleine maar fijne tool helpt je beslissingen te nemen over je spullen. Houden of wegdoen? Repareren of Recycleren? Doneren of vuilbak? 

Veel succes met ontspullen!