Speelgoed ontspullen

29-06-2023

In een vorige post had ik het over de voordelen van minder speelgoed. En misschien dacht je ook al na over wat voor jou persoonlijk de echte reden is waarom je aan de slag wil. Dan barst je nu wellicht bijna van de goesting om aan de slag te gaan. In deze blog geef ik je een paar zaken om even bij stil te staan als je je speelgoed gaat ontspullen.

Betrek je kinderen

Kinderen mee laten beslissen over hun eigen spullen, is een belangrijke stap in hun ontwikkeling. Het geeft hen een gevoel van controle en verantwoordelijkheid over hun eigen spullen. 

Zijn je kinderen nog heel klein? Dan kan je gerust alleen aan de slag. Doe dat babyspeelgoed dus maar weg als je kind er te groot voor is. Maar eens ze zo'n 3 Ć  4 jaar zijn, dan kunnen ze al leren over het belang van opruimen en het wegdoen van speelgoed dat ze niet meer gebruiken. Betrek je kind dus, maar benader het wegdoen van speelgoed op een positieve manier. Je kan samen kijken welk speelgoed weg kan en waar het naartoe kan. Vaak vinden ze het fijn om te horen dat een ander kindje er blij mee zal zijn. Of net niet. En dan is dat ook ok. Zijn ze zo'n 7 Ć  8 jaar, dan kunnen ze al echt weloverwogen keuzes maken over hun spullen. Wat vinden ze echt belangrijk en wat kunnen ze laten gaan? Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, dus hou wel rekening met de draagkracht en het karakter van je eigen kind.

Door hen van jongs af aan te betrekken bij dit proces, leren ze belangrijke skills die in hun hele verdere leven van pas komen: keuzes maken, organiseren, bewust omgaan met je eigendommen, enzovoort.

Kwaliteit boven kwantiteit

Keuzestress? Ga voor speelgoed dat lange tijd mee kan. Hou het speelgoed dat gemaakt is uit kwalitatieve materialen. Ook speelgoed waar je geen batterijen voor nodig hebt, gaat vaak langer mee. Verkies ook speelgoed waar ze alle kanten mee op kunnen. Speelgoed dat niet kant-en-klaar is. Bijvoorbeeld: blokken, duplo en lego, een speelsjaal, wat speelfiguurtjes, ... 

Ook neutraler speelgoed is vaak een betere keuze: een houten auto kan de ene keer een politiewagen zijn en de andere keer een mobilhome. En soms hangen ze er een touwtje aan en dan is het plots een hondje. 

Streef niet naar volledigheid

Er zal altijd iets nieuws op de markt komen. Er zal altijd een kindje zijn dat een stuk speelgoed heeft dat jouw kind ook wil. Het zal nooit stoppen. 

Geef jezelf dus wat rust en laat het los. Je hoeft niet mee op de kar van elke trend te springen. Lead by example, je kind zal het op de duur ook oppikken van je.

Het huis uit

Ben je door al je speelgoed gegaan? Heb je een berg speelgoed dat weg mag? Doe het dan zo snel mogelijk je huis uit. Kapotte spullen kunnen naar het containerpark. Voor andere kinderspullen kan je terecht in de Kringwinkel of andere tweedehandswinkel. Check eens bij jouw stad of ze er iets mee kunnen doen. 

Verkopen kan online of op de rommelmarkt. Maar spullen verkopen is vaak een valkuil. De tijd en energie die je er in steekt, weegt vaak niet op tegen het geld dat je er uiteindelijk voor terugkrijgt. Overweeg dus goed voor welke stukken je dit wel en niet wil doen.

Speelgoed dat je om een of andere reden toch nog even in huis moet bewaren (omdat je pas later naar de kringwinkel kan, omdat je het wil verkopen, ..) kan je beter in een ondoorzichtige doos of zak bewaren. Anders is het veel te verleidelijk voor jezelf of je kind om er gaandeweg toch weer spullen uit te halen.

Speelgoed stap voor stap ontspullen

Aan de slag gaan? Neem er dan zeker de gratis WegWijzer eens bij. Deze kleine maar praktische tool helpt je bij het maken van beslissingen. 

Lees meer

Ontspullen. Opruimcoaches nemen de term graag in de mond. Maar wat is het eigenlijk juist en wat is het verschil met organiseren en opruimen?