De voordelen van ontspullen van speelgoed in huis (voor jou én je kind)
Hoe mooi we de kinderkamer ook inrichten, in realiteit blijkt je zoon of dochter het liefst dicht bij jou in de buurt te spelen. Dus wat doen we dan? Een speelhoek creëren in de living. Maar de woonkamer verandert dan algauw in een speeltuin.
Je bent misschien zelf ook al aan het experimenteren geweest met opbergsystemen van IKEA of de Action? En dan was de speelhoek tijdelijk wel wat meer onder controle. Maar toch struikel je snel weer over de legoblokken en barbiepoppen.
Het ding is: we moeten niet meer gaan organiseren. Laten we eerst het speelgoed ontspullen.
We lijken in onze samenleving nog maar al te vaak te geloven dat meer altijd beter is. En dat geldt ook voor speelgoed. Verjaardagen, de Sint, Kerstmis, goeie punten op school, zomaar: er is altijd wel een reden om speelgoed te kopen. Maar het blijkt een goed idee om daar toch even bij stil te staan. Want het overtollige speelgoed ontspullen is eigenlijk een heel goed idee.
Er zijn nogal wat voordelen, voor je kind én voor jezelf, om minder speelgoed te hebben. Ik neem je graag even mee. Geen zin om alles te lezen? Scroll dan direct helemaal naar onderen en lees de snelle take aways.
Opruimen en schoonmaken gaat snel en eenvoudig
Is er minder speelgoed, dan moet je minder opruimen. Het gaat ook sneller en het is pakken eenvoudiger. Voor jezelf maar vooral voor je kind. En dat is wat je uiteindelijk wil, toch? Dat je kinderen zelf hun speelgoed opruimen.
Speelgoed goed organiseren lijkt soms kernfysica. Maar het wordt in één klap een stuk makkelijker om dat op een goede en doordachte manier te doen als er minder is om te organiseren. Met een duidelijke en vaste plek voor elk item. Met ademruimte, zodat inruimen makkelijk gaat.
Bij de jongere kinderen, geef je duidelijke instructies: leg de duplo in die zak, steek de potloden terug in die doos, .. Doordat het speelgoed zichtbaar en toegankelijk is kunnen ook zij zelf hun speelgoed terug opbergen.
Ook schoonmaken gaat een stuk sneller wanneer de vloeren vrij zijn en speelgoed in de kast ligt, in plaats van erop.
- Praktische tip: bewaar enkel het speelgoed dat van waarde is voor jouw gezin. Bepaal voor elk stuk een vaste plek.
Minder keuzestress bij het spelen
Veel speelgoed klinkt misschien als een luxe, maar te veel keuzes kunnen overweldigend zijn voor kinderen.
Er zijn geen 100 stukken speelgoed meer om uit te kiezen. Een aantal goedgekozen items waar ze veel kanten mee opkunnen haalt de keuzestress weg. Er is meer ruimte om te spelen en creatief te zijn.
Ik moet je niet vertellen dat een kind dat rustiger is, ook zorgt voor minder stress bij de ouders.
- Praktische tip: hou enkel het speelgoed waar ze nu mee spelen binnen handbereik. Speelgoed dat voor een latere leeftijd is, of speelgoed dat je graag wil roteren, berg je op op een plek waar ze zelf niet bij kunnen.
Rustigere sfeer in huis door minder spullen
Ons huis zou dé plek moeten zijn waar we kunnen ontspannen na een dag hard werken. Elke dag word je overstelpt door prikkels: op het werk, onderweg naar huis, op je gsm, ...
Hoe fijn is het dan om te kunnen thuiskomen in een huis zonder rommel? Waar je gewoon even 10 minuten kan neerzitten, in een opgeruimde woonkamer, voor de avondshift begint.
Maar ook de dagelijkse discussies en frustraties over rondslingerend speelgoed verminderen. (hands up in the air als je je aangesproken voelt 😄).
- Praktische tip: stel een simpele opruimroutine in, zoals samen opruimen na het avondeten. Dit zorgt voor een duidelijke structuur en je hoeft het niet meer alleen te doen.
Meer creativiteit en verbeelding tijdens spelen
Mijn kinderen hadden een mooi zelfgemaakt houten keukentje. Natuurlijk zorgde ik voor mooie houten eetwaren: fruit, groentjes, brood, enzovoort. Ik zag het al helemaal voor me.
Maar wat gebeurde er? Ze maakten spaghettislierten met papiersnippers. Gele duplo werden aardappels. En ze gingen snuisteren in mijn eigen keuken naar kookpotten om mee te koken. Daar stonden we dan mooi met ons houten keuken vol accessoires.
En weet je, wat ze nog het leukste van al vonden, was het creëren van dat eten. Bedenken wat ze nog zouden kunnen maken.
En zo gaat het ook met ander speelgoed. Een opbergdoos is de ene keer een poppenbed en de volgende keer weer een poppenbad. Een sjaal is eerst een rok, daarna een cape en later nog een kamp.
Als alles kant-en-klaar voorgeschoteld wordt aan een kind, is er minder ruimte voor creativiteit, improviseren en verbeelding. Vervelen je kinderen zich af en toe, dan is dat trouwens goed voor hen (google er maar 's op na). Ze leren zichzelf bezighouden en kunnen plots heel creatief met iets uit de hoek komen. Dat hoeft dus zeker geen trigger te zijn om nieuw speelgoed te kopen.
- Praktische tip: experimenteer eens. Berg 3/4de van het speelgoed op op een plek waar je kind er niet bij kan. Kies een aantal stukken speelgoed waar ze veel kanten mee opkunnen, zoals blokken, lego, kapla, enzovoort.
Meer waardering voor het speelgoed
Het speelgoed dat er wel is, wordt meer gewaardeerd door je kind. Ze dragen er makkelijker zorg voor.
Een kind dat overstelpt wordt door speelgoed, en op heel regelmatige basis nieuwe spullen krijgt, vindt dat op de duur ook evident en normaal.
Heb je wat minder speelgoed, moeten ze er al eens voor sparen of wordt iets dat kapot is niet zomaar vervangen, dan gaan ze ook zorgvuldiger om met hun eigendommen.
- Praktische tip: ga je speelgoed ontspullen? Betrek je kind. Stel vragen om te ontdekken welk speelgoed ze echt belangrijk vinden. Zo leren ze beslissingen nemen en dat het ok is om spullen los te laten die niet (meer) waardevol zijn voor hen.
Ruimte om te doen, niet om te hebben
Minder speelgoed, meer ruimte. En in de ruimte, daar is waar het leven zich afspeelt.
Een leeg tapijt, dat nodigt uit tot spelen. Op een lege eettafel kan je de ene keer een bordspel spelen, daarna eten om vervolgens samen te gaan knutselen.
We associëren ruimte vaak met leegte. Maar ruimte is als een wit blad: klaar om gevuld te worden. Met creativiteit en samenzijn.
- Praktische tip: zorg voor voldoende vloerruimte om te spelen. Kijk ook eens naar multifunctionele oplossingen, zoals een opbergkist dat als speeltafel kan dienen.
Aan de slag
Door speelgoed te ontspullen, creëer je een rustiger sfeer in huis, worden je kinderen creatiever en gaat opruimen makkelijker.
Hoe ga je nu concreet aan de slag? Enkele tips:
- Hou het behapbaar voor jezelf en je kinderen.
- Betrek je kinderen. Het gaat over hun eigendommen.
- Plan het in je agenda en voorzie voldoende tijd en ruimte.
- Haal het speelgoed uit de kast en maak beslissingen.
- Berg het speelgoed op een logische en doordachte plek op.
- Creëer een aantal opruimroutines om de orde makkelijker te bewaren.
Gemotiveerd om je speelgoed te ontspullen? Neem er dan zeker de gratis WegWijzer eens bij. Deze kleine maar praktische tool helpt je bij het maken van beslissingen.
Waarom minder speelgoed goed is
Neem dit mee 👇
- Minder speelgoed maakt dat het makkelijker is om dat speelgoed goed te organiseren. Het is ook sneller opgeruimd en schoonmaken is een stuk eenvoudiger.
- Je kind ervaart minder keuzestress bij het spelen en kan zich langer focussen op één stuk.
- De sfeer in huis is rustiger: er is minder rommel én er is minder frustratie rond die rommel.
- Minder speelgoed stimuleert de creativiteit van je kind.
- Je kind waardeert het speelgoed dat er wel is.
- Er is meer ruimte om samen te zijn en creatief te zijn.
Lees meer
De Sint is in aantocht. En als mama van twee jonge kinderen begrijp ik het maar al te goed: een fantastisch gezellige tijd komt eraan. Maar tegelijkertijd krijgen we alweer stress.
Het is bijna vakantie. Dan komt onze kleuter weer naar huis met een tas vol knutselwerkjes en tekeningen. Dat gaf me vroeger tegelijkertijd een warm gevoel van trots én een gevoel van afkeer. Want help, wat gaan we daar nu weer mee doen?
Je ruimte en omgeving hebben een enorm grote invloed op de manier waarop jij je tijd spendeert. Stond je daar al 's bij stil?